Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10.
- Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich
Způsob značení alergenů v naší školní jídelně:
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen podle výše uvedeného seznamu, který bude vyvěšen u jídelních lístků a na školních internetových stránkách. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly požity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Upozorňujeme strávníky, že stravovací provoz je povinen označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Toto označení má pouze informační funkci, jako u každého jiného výrobce potravin a pokrmů.
Školní jídelna zajišťuje stravování žáků podle věkových kategorií a výživových požadavků. Nezajišťuje dietní stravování, které rovněž nemá spojitost s přecitlivělostí na některý alergen. Proto nebude brán zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám.
Ing. Zbyněk Pospěch, ředitel školy
V Ostravě dne 8. 12. 2014